Поетапно увеличение на акцизните ставки за тютюневите изделия от 1 юли

...
Поетапно увеличение на акцизните ставки за тютюневите изделия от 1 юли
Коментари Харесай

Цигарите поскъпват от 1 юли заради по-висок акциз

Поетапно увеличение на акцизните ставки за тютюневите произведения от 1 юли 2022 година и идващите две години планува държавното управление. За желанието излиза наяве от средносрочната бюджетна прогноза, която съпътства законопроекта за държавния бюджет, публикуван за публично разискване от финансовото министерство.

Така макар уверенията на новата власт, че няма да има повдигане на налози, цигарите ще нарастнат от средата на годината точно поради по-висок данък.

От 1 юли акцизната ставка за цигарите ще стане 187 лева на 1000 къса при 177  лв. от 1 януари. Което значи повишаване на кутия цигари с към 20 стотинки. За насипния тютюн ръстът ще е от 152 лева на 159 лева на кг, а за електронните цигари - от 233 лева на 244 лева От увеличените акцизи в бюджета се чакат 100 млн. лева повече тази година. 

В идващите две години акцизът на цигарите ще нарасне до 196 лева за 1000 къса, считано от 1 юли 2023 година, и до 206 лева от средата на 2024 година, написа в тригодишната бюджетна прогноза

В същото време финансовият министър Асен Василев не беше безапелационен дали ще има покачване на акцизите тази година. " От 1 юли с актуализацията на бюджета бихме повишили ставките, в случай че има предложение от бизнеса ", сподели той през днешния ден пред Българска национална телевизия. Василев уточни, че досега няма такива оферти от бизнеса.

" Не чакам инфлацията да доближи 10% през тази година ", разяснява пред Българска национална телевизия Асен Василев. Той уточни, че сега инфлацията у нас е към 2 п.п. над тази от еврозоната. По думите му огромният потрес ще бъде март-април, когато инфлацията ще доближи 7-8%, само че средногодишно тя ще е 5.6%.

Финансовият министър позволи с актуализацията на бюджета в средата на годината да има нови корекции нагоре в приходите. " Тогава ще е завършил отоплителният сезон и високите цени на тока, ще имаме повече визия и за политиките на Европейската централна банка и Федералния запас, и засветовната стопанска система, в случай че би трябвало тогава ще създадем още корекции в приходите ", съобщи Василев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР